header-image

Abuse

Als je op de campus woont, of gebruik maakt van eduroam heb je de beschikking over een supersnelle internetverbinding. Er zijn echter wel regels waar je je aan moet houden. Deze zijn verwoord in de Gedragscode ICT- en Internetgebruik en de Acceptable Use Policy.

Het kan echter voorkomen dat je een keer iets doet dat niet de bedoeling is. Zodra dit geconstateerd wordt, zal SNT Abuse contact met je opnemen.

Auteursrechtenschending

De UT krijgt abuse-meldingen binnen van SurfCERT, de CERT-instantie van SurfNet, waar de UT haar internet afneemt. SurfCERT zet abuse-meldingen over het illegaal uploaden van films en muziek van RIAA en MPAA en andere auteursrechtenorganisaties door. Deze instanties snuffelen bij populaire torrents naar de IP-adressen die de bestanden downloaden en ook zoeken zij op andere wijzen naar mensen die hun materiaal verspreiden. Zodra zij een IP van de UT zien, gaat de abuse-melding via SurfNet, naar de UT.

Andere meldingen

Naast auteursrechtenschendingen, zijn er ook andere internet-gerelateerde zaken waarvoor SNT Abuse wordt ingeschakeld. Bijvoorbeeld het zonder toestemming verwijzen van een domeinnaam naar een machine die op de campus staat. Of als je de wekelijkse uploadlimiet overschreden hebt.

Afhandeling

Als het een klacht over een van de 2000 campusbewoners betreft of gebruikers van eduroam zet de UT de melding door naar de abuse-afdeling van Studenten Net Twente (SNT). SNT en de UT zijn van mening dat een abuse-melding aanzienlijk beter en vriendschappelijker wordt afgewikkeld als studenten elkaar aanspreken op hun gedrag. In eerste instantie zal SNT je een mailtje sturen waarin je erop gewezen wordt dat je iets hebt gedaan dat tegen de regels ingaat. Reageer hierop. Vermeld even hoe het heeft kunnen gebeuren en wat je gaat doen om dit in de toekomst te voorkomen. Meestal is de zaak daarmee afgehandeld.

Escalatie

Mocht je je echter niets van deze mailtjes aantrekken en er blijven klachten over je binnenkomen, word je in quarantaine gesteld. Als je in quarantaine staat, zit je in een afgesloten deel van het UT-netwerk. Je kan dan niet meer internetten en alleen maar virusscanners, virusscanner-updates en updates voor Windows, Linux en OS X downloaden.

Zodra je in quarantaine staat, zul je op de hoogte gesteld worden door SNT hoe de verdere afhandeling zal verlopen.

Voorkoming

Het moge natuurlijk duidelijk zijn, dat je een quarantainestelling wilt voorkomen. Dit doe je door je in eerste instantie aan de regels te houden. Mocht het een keertje fout gaan, reageer dan tijdig en normaal op de mailtjes die SNT Abuse je stuurt.

Geschreven door SNT op Monday March 11, 2019