Studenten Net Twente
making the net work

Studentenmail op xs.utwente.nl FAQ

Auteur: SNT DocuCom

Stappen

Stap 1: Serveradressen

Instellingen inkomende mail
- Secure IMAP: xs.utwente.nl, poort 993
- Secure POP: xs.utwente.nl, poort 995

Instellingen uitgaande mail
SMTP-server: smtp.utwente.nl (alleen als je via het UT-netwerk verbinding maakt)

SMTP-server: smtps.utwente.nl
Gebruikersnaam: ICT-account (bijv. s1234567)
Encryptie: SSL
Poort: 465
(Ook voor gebruik buiten het UT-netwerk)

Stap 2: Wat wordt ondersteund in de nieuwe exchange email omgeving?

Microsoft Outlook: Operating systems vanaf windows xp sp2, en Outlook 2003 met Service Pack 2.

POP3S, IMAPS: Elk OS zolang de mailclient maar PopS en ImapS aankan. O.a. outlook, outlook express en Mozilla Thunderbird zijn getest en werken met onze omgeving. We adviseren IMAPS te gebruiken

Outlook Web Access: Getest zijn Internet explorer 6 en 7 (beta 3) (waarschijnlijk werken oudere versies ook gewoon) en Mozilla Firefox. Nadeel van andere browsers dan IE is dat de 'premium' versie van OWA alleen werkt op IE. Andere browsers 'vallen terug' op de standaard (en minder mooie/functionele) versie van webmail.

Outlook Mobile Access / ActiveSync: Zolang de client ActiveSync ondersteunt en de mogelijkheid voor een SSL (met certificaat) verbinding zal het direct werken. Andere mobile clients moeten wederom een pops/imaps protocol ondersteunen voor hun synchronisatie acties.

Stap 3: Is het mogelijk mijn displayname te veranderen in webmail/outlook?

Er is voor de huidige vorm van displaynames gekozen om het adresboek overzichtelijk en eenvoudig doorzoekbaar te maken. Outlook icm Exchange en OWA maken gebruik van het centrale adresboek om de display name te bepalen. Het is helaas niet mogelijk dit te veranderen, tenzij er echt fouten in de gegevens zitten.

Stap 4: Help! IMAP/POP werkt niet!

Zorg ervoor dat je de secure versie van deze protocollen gebruikt. In de handleidingen voor de clients is aangegeven waar je dit aan moet zetten. Mocht er geen handleiding zijn voor jouw client: zorg dat SSL aanstaat. Let ook even op als je zelf een poort moet kiezen: IMAP draait op poort 993 en POP op poort 995

Stap 5: Waarom wordt OWA weergegeven in een vreemde taal?

Outlook Web Access kijkt naar zowel de taalinstelling in je browser als de regioinstellingen in je OS. Zorg dus dat die allebei op de gewenste taal staan.
Wat ook een probleem kan zijn is als er de eerste keer is ingelogd op een computer met andere taalinstellingen (bijvoorbeeld een internetcafe op vakantie). Om dit te repareren zal er (tijdelijk) Outlook 2003 moeten worden geïnstalleerd en geconfigureerd. Daarna moet in het start-menu Uitvoeren worden geklikt en dan daar het commando "Outlook.exe /resetfoldernames". Outlook zal nu starten en nu moeten de instellingen weer goed staan.

Stap 6: Outlook 2003/2007 vergeet mijn wachtwoord

In de handleidingen staat beschreven hoe je de wachtwoorden op kunt slaan. Helaas werkt dit niet onder de home-editions van Windows.

Stap 7: Hoe kan ik zien hoeveel ruimte mijn mailbox nu in beslag neemt?

De in beslag genomen ruimte is enkel te bekijken in Outlook 2003 of 2007. Je kunt rechtsklikken op een folder, en daar Grootte of Size selecteren.

Stap 8: E-mail binnenhalen via Outlook 2003 gaat erg langzaam

Het blijkt dat Outlook nogal eens op de verkeerde manier de mail probeert binnen te halen, ook al staat ingesteld dat dat niet de juiste manier is
De oplossing: download dit registry-bestand en voer het uit.

Stap 9: De nieuw binnengekomen e-mail wordt met Outlook 2003 alleen in een lokale map opgeslagen en niet op de server

Ga in Outlook 2003 in het menu "extra" naar "e-mail accounts" en dan "bestaande e-mailaccounts weergeven of wijzigen". Selecteer daar je Exchange-account, en onderaan staat een vakje "Nieuwe e-mail bezorgen op de volgende locatie:". Selecteer hier het postvak van je Exchange account.

Partners

  • ICTS
  • Universiteit Twente

Contact

SNT Helpdesk
Citadel H128
Openingstijden:

  • 10:00 - 17:00
(053) - 489 3266
helpdesk@snt.utwente.nl
SNT Helpdesk
@SNTHelpdesk

SNT Kantoor
Bastille 317
bestuur@snt.utwente.nl

Postadres
Universiteit Twente tav SNT
Bastille 317
Postbus 217
7500 AE Enschede